lördag 5 juli 2008

SKOR

För att styrketräna behövs ingen direkt utrustning mer än bekväma träningskläder och ett par skor. Vissa väljer också att använda sig av träningsbälten och olika typer av lindor eller dragremmar. Denna typ av tillbehör är en smaksak och styrs av vilken typ av lyft man tränar och vad syftet med träningen är.

Är det något typ av "specialutrustning" jag tycker man ska investera i så är det ett par skor speciellt ämnade för tyngdlyftning. Detta behövs så klart inte om du sitter och filar i pec-dec maskinen dagarna i enda, men det är väl ingen som gör?!?!
Tränar du basövningar som knäböj, marklyft, ryck och stöt så finns det mycket att vinna med ett par ordentliga skor.
Lika naturligt som det är för de flesta att löpträna i speciella löparskor, lika naturligt vore det att styrketräna i skor avsedda för styrketräning?

Tyngdlyftningsskor är mycket stabila och uppbyggd med en kilformad sula av hårt gummimaterial och ibland även med inslag av trä. Detta till skillnad mot en vanlig gymnastiksko som ofta har luft eller gelékuddar i sulan för att absorbera stötar från underlaget.
Syftet med tyngdlyftningsskor är att de skapar mer stöd, rörlighet och gynnsammare vinklar på kroppen. Detta gör att belastningen på knän, höfter och rygg minskar. Tränar du t ex knäböjningar i mjuka löparskor försvinner dessutom mycket av kraften i den mjuka sulan. Detta kan överdrivet jämföras med att träna knäböj i en mjuk säng…
Tyngdlyftningsskor kostar ungefär som ett par löparskor och om du vårdar dem väl har du skor i många år.

Inga kommentarer: