söndag 19 december 2010

Fett bra!

Ät fett för hälsa, form och prestation.
Vem hade för bara några år sedan kunnat ana att man skulle rekommenderar både idrottare som vill topprestera och personer som önskar minska i vikt och förbättra sin hälsa att äta mer fett?
Faktum är att man redan på 70-talet upptäckte att Grönlands urbefolkning som praktiskt taget levde på fett varken led av fetma eller hjärt-kärlsjukdomar. Att man dessutom skulle bli fet av fett ungefär lika sant som att man blir grön om man äter gurka.
Vad som gör oss överviktiga och feta är först och främst resultatet av ett långvarigt kaloriöverskott dvs. ett energiintag som är större än energiutgifterna.
Givetvis ska vi inte glömma bort att fett som energigivande näringsämne är väldigt kaloririkt. Ett gram fett bidrar med 9 kcal medans protein och kolhydrater skjuter till 4 kcal vardera. Så om fettintaget blir för stort är det så klart lätt att det totala kaloriintaget skjuter i höjden.

Fett är inte bara ett energigivande näringsämne utan behövs också till cellmembran, signalsubstanser och för upptag av fettlösliga vitaminer.

Kroppen är duktig på att anpassa sin energiförbrukning utifrån sina tillgångar. Äter vi för lite fett, ja då minskar fettförbränningen. Som ett steg i ledet försämras då också prestationen när inte kroppen vill släppa till fett som bränsle.
Om vi däremot "visar" kroppen att det finns gott om fett så ökar fettförbränningen och vi kan prestera bättre.

Sammanfattningsvis kan man säga som så många andra gånger att det handlar om balans. Varken för mycket eller för lite fett är optimalt om vi vill vara hälsosamma och kunna prestera bra.

Det bästa fettet finns i fet fisk och i vegetabilier som tex avokado, oliver, nötter, kokos, rapsolja och olivolja.
Sämre alternativ är feta köttprodukter som korv, sidfläsk, ister med mera.

Toppa gärna dina grönsaker med en skvätt olja eller några oliver. Testa att blanda i en tesked kokosfett i din smoothie och ät gärna regelbundet fet fisk som lax och makrill.

Fett är ju dessutom en smaksättare av högsta klass!

Inga kommentarer: