onsdag 9 februari 2011

Skinny vs Fit

Att inte elitidrott och optimal hälsa alltid går hand i hand är allmänt känt. Men det här... Enligt mig så har den här killen förmodligen fallit offer för vad jag kallar "uthållighetsidrottssyndromet". För mycket fokus på aerob träning (i långa loppet muskelnedbrytande), för lite styrketräning och gissningsvis enorma pastaportioner på bekostnad av protein och fettintag.

Att man kan prestera bra även i uthållighetsgrenar utan att se ut och för den delen må som Sagan om ringens Gollum finns det flera levande bevis på. I Sverige har vi, som nämnts tidigare, triatleten Jonas Colting. Han har förstått vikten av att träna varierat och att äta för att ladda "hälsodepåerna" och inte bara fokusera på energidepåer och lättillgängliga kolhydrater i form av enorma mängder raffinerade kolhydrater. Han skriver mycket om detta i sin nya bok "Den nakna hälsan".

En annan inte helt okänd Lance Armstrong verkar också ha fattat galoppen med seriös fysträning. I alla fall inför kameran. Tungt och intensivt! Min magkänsla är att det verkar som om fler och fler uthållighetsidrottare förstår att det inte bara är timmar och kilometrar som räknas som träningseffektivitet. Kvalitet, kompletterande fysträning och bra mat och genomtänkt återhämtning är minst lika, om inte viktigare komponenter. Ett bra exempel på detta är Crossfit Endurenace med Brian MacKenzie i spetsen. Brian går emot strömmen och levererar högpresterande fysmonster.

Ha en bra och sund träningsvecka!

Lance svingar kettlebells och ser onekligen vältränad ut.

6 kommentarer:

Martina sa...

Kloka ord!
..och killen på bilden är tom blekare än mig! Trodde knappt det var möjligt :)

Schaub sa...

Lance var/förvisso dopad.

Sund kille!

Micke Svensson sa...

Tack Martina, du framstår som negress i jämförelse! ;-)

Shaub: I mina ögon är elitidrott inte det samma som hälsa. Elitnivå inom idrott ställer otroliga krav på kroppen både fysiskt och psykiskt.
Det har spekulerats länge i om Armstrong har varit dopad eller inte. Han har inte blivit dömd så spekulationerna kvarstår som i så många andra fall.

Ingmarie sa...

Bra skrivet! Undra om det är samma kille jag sett "live"... Höll på att svimma! och jag har ändå sett en hel del...Sen är vi ju alla olika och kan ha svårt för att "bulla upp". Lance kör förresten Powerplate! :-)

Kenneth sa...

Killen på bilden är troligtvis en av team saxobanks proffscyklister med tanke på det lilla som syns av färgerna på tröjan. Hans enda uppgift i laget är att cykla så fort som möjligt de få åren hans karriär lever. Av kroppsbyggnaden att döma är han en "bergsget" som ska samla poäng bland alptopparna och dra fram lagets stjärna,därav den extremt tunna kroppen. Det finns alltså i den världen inte plats för fåfängemuskler,solbränna eller sundhetstänk alls. Vad han däremot kan göra när karriären är över vid ca:35 års ålder är att njuta av livet fullt ut och göra vad han med miljonerna han tjänat på cyklingen. När vi andra amatörer får knega vidare..

Micke Svensson sa...

Som sagt, hälsa och elitidrott går inte alltid hand i hand... men gott om pengar har han säkert...

Killen på bilden är dansken Michael Rasmussen aka “The Chicken”.

Här är några av hans meriter:

1999
1st, Mountain Bike World Champion (cross-country)
2002
1st, Giro dell’Emilia
1st Stage 4, Tour of Burgos
2003
7th Overall, Vuelta a España
1st Stage 7
2004
1st Stage 6, Dauphiné Libéré
14th Overall, Tour de France
3rd King of Mountains Classification
Combativity Award, Stage 13, Stage 15
2005
7th Overall, Tour de France
1st King of Mountains Classification
1st, Stage 9
Combativity Award, Stage 9
2006
18th Overall, Tour de France
1st King of Mountains Classification
1st, Stage 16
Combativity award, Stage 16
2007
Tour de France:
1st, Stage 8, Stage 16
Combativity Award, Stage 8
Maillot Jaune Stage 8-16
Withdrawn from the race after stage 16 while still leading general classification
2009
6th Overall, Vuelta Chihuahua Internacional
1st, Prologue Time Trial
Leader Prologue,Stage 1-2