lördag 17 mars 2012

Great balls of fire!


Frukost, lunch och middag, så långt är de flesta med. Men när det kommer till mellanmål tar tiden, inspirationen, prioriteringen eller orken ofta slut. Tanken med ett mellanmål är att det ska finnas där för att hålla hunger och eventuellt sötsug i schack. Detta för att slippa eftermiddagens klassiska 16.30-sug som inte sällan får en att falla för mindre lämpliga frestelser. Det samma gäller kvällens kompenserande överätning som blir ett faktum vid stor hunger.
Jag har tidigare tipsat om mellanmålsalternativ här på bloggen, bland annat min ostkaka och bananpannkakorna som är favoriter.
Här kommer ytterligare en variant, nämligen chokladbollar och då menar jag inte de du köper på caféet... de här rullar du själv.
Det behövs ingen exakt ingrediensmängd utan i det här fallet handlar det mer om att höfta på ett ungefär. Det blir oftast bra hur som helst. Själv brukar jag använda mig av:

Naturella blandade nötter
Pumpafrön eller liknande
Dadlar eller annan torkad frukt
Kokosfett
kokosflingor (både i smeten och att rulla bollarna i)
Kakao
Kanel
kaffe

Tillredningen är enkel, mixa nötter och frön (med fördel i en matberedare). Kör sedan den torkade frukten och kokosflingor till en slät massa. Blanda ingredienserna med kakao, kanel och kaffe efter smak.
Tillsätt slutligen kokosfettet och knåda massan med händerna. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Förvara i kylen.

Gott och nyttigt på samma gång!

2 kommentarer:

Richard sa...

Du kör dom här som mellis alltså?

Micke Svensson sa...

Det går i perioder, jag äter inte chokladbollar varje dag. Funkar kanon med en kopp kaffe. Lätt och smidigt att ta med sig också. Testa! :)