lördag 3 augusti 2013

Sov gott och träna hårt!


Det är inte alltid den som tränar mest och hårdast som når de bästa resultaten. Kvaliteten på den nedlagda tiden spöar i princip alltid kvantiteten och kompletterande bitar som t. ex. näringsintag, vila och sömn är otroligt viktiga.

Den bästa återhämtningen sker när vi sover. Men att sova ordentligt om natten är inte lika naturligt för alla. Vissa prioriterar bort sömnen på grund av en allt för stressig vardag med för mycket i kalendern.
Andra har sömnproblem och kan helt enkelt inte sova som dom kanske vill och önskar.

Hur mycket sömn vi behöver verkar däremot vara individuellt och ärftligt, det visar en ny Svensk ännu opublicerad studie från Stressforskiningsinstitutet skriver DN.
Samtidigt är jag övertygad om att individens aktivitetsnivån spelar stor roll. En fysiskt aktiv och hårt tränande person behöver mer sömn och mår säkert bra av en eftermiddagslur när behovet och möjligheten finns.

Förutom ett mörkt och svalt sovrum ger sömnforskarna Torbjörn Åkerstedt och Mara Nordin följande tips om för bättre sömn:
  • Arbeta inte för hårt med hjärnan innan sängående.
  • Undvik hård träning sent på kvällen. Kroppen känner kemiskt inte av om du befinner dig på jobbet eller i gymmet och pumpar ut stresshormoner som gör att du håller tempo. Utförs träningen lite tidigare under kvällen kan den istället hjälpa kroppen att slappna av.
  • Undvik jobbmail sent på kvällen. Det sätter hjärna och sinne i aktivitetsläge.
  • Undvik att proppa sinnet fullt med för mycket tv-tittande, slösurfande och sms:ande, innan du går och lägger dig.
  • Är du orolig, sätt dig vid bordet och skriv ner de saker du oroar dig över. Lämna sedan listan och "låt bordet ta hand om det". Sedan kan du ta itu med det nästa dag.
  • Ett glas mjölk gör ingen skada, men hjälper inte mycket mot sömnproblem. Ska mjölken ha effekt måste den intas litervis för att det rogivande ämnet trypofan ska ha effekt.
Så om du vill höja kvaliteten på din träning så är en god natts sömn en bra investering.

Inga kommentarer: