Jag vill slå ett slag för matlådan! För om man vill ha verklig koll på vad man får i sig till lunch är det en god idé att laga och ta med egen lunchlåda. Med egentillagad mat kan man spara både kalorier och pengar. Och det behöver inte ta speciellt lång tid att tillaga.
Lär dig att göra ”storkok” när du väl lagar mat. Även om du bara lagar mat för en måltid så göra flera portioner. Ta vara på resterna, så har du lunch till dagen därpå. Frys in i portionsförpackningar som sedan tinar fort och värms upp på några minuter. På det viset tvingas du inte att tillbringa tid i köket varje dag.
Tänk på att kyla ner den överblivna maten så snabbt som möjligt efter tillagning. Detta för att minimera bakterietillväxten och förhindra att maten blir dålig. Ett bra tips är att lägga matlådan i ett kallt vattenbad. Ställ sedan matlådorna i kylen eller frysen.
Införskaffa en uppsättning med bra matlådor som tål både uppvärmning i mikrovågsugn och att stoppas i frysen.
Nedan ser du exempel på tio rätter som du fixar i en handvändning. Komplettera med valfritt tillbehör som tex dinkel eller quinnoa.
Strimlad kassler+tomat+ruccola
Kassler+lökkeso+ruccola+paprika
Grillad kyckling+curry+majs+lök
Pestokeso+skinka+purjolök+tomat
Rökt lax+purjolök+spenat
Rökt lax+minifraiche+pepparrot+persilja
Räkor+currypulver+purjolök
Kräftstjärtar+dill+1 klick minifraiche
Tonfisk+paprika+lök
Tonfisk+tomat+scharlottenlök+chilipulver
Smaklig spis!
2 kommentarer:
Själv har jag svårt att fatta de som INTE har egen matlåda. Inte bara för att jag vet vad jag äter (och därmed är mycket nyttigare än de flesta luncher man köper) det är även billigare,godare och det sparar faktiskt TID. I stället för att behöva rusa iväg på rasten kan jag plocka fram min låda direkt. Kalasbra!
Du har så rätt! Kan inte annat än hålla med. Och visst spar man tid, ingen tvekan om den saken.
Ha en fortsatt härlig resa!
Skicka en kommentar