Med hela sju minuters marginal vann Kenyanen Paul Kipkemei Stockholm marathon 2009!
Segertiden var 2.15.34, den bästa på fyra år.
Damklassens segrare är Svensk (född i Kenya) och heter Isabellah Andersson sprang i mål på tiden 2.33.52.
Det är otroligt imponerande och kul att se dessa löparproffs dra fram genom Stockholms gator.
I år roade jag mig lite extra med att studera löparnas steg och fotisättningar. Det är väl en yrkesskada... Och precis som Brian Mackenzie på Crossfit Endurance sa på en föreläsning så springer eliten nästan ljudlöst och ju längre bak i ledet man kommer dessto högre blir volymen av klampande fötter.
Tänk om fler kunde bry sig lite mer om att öva löpteknik istället för att mest oroa sig för distanstider, backträningar och fartlekar... Med en bra teknik finns det myckat tid att hämta och en hel del energi att spara...
Precis som tidigare år blir jag lite sugen på att ställa upp. Hmm... det är lååååångt, men vi får väl se. Jag börjar med halvmaran i september.
4 kommentarer:
Du som är djupt insatt i flera idrotter och deras speciella krav,vilka top-3 styrkeövningar är viktigast för långdistans? har tränat på gym och sprungit sen 1986 och vill va maxeffektiv då 5 pass löpning tar det mesta av energin. kör nu sittande o stående vadpress+lårcurl o frontböj,oftast 4 set på varje var 5:e dag. (och du,tveka inte på marathon:-))arsias
Kenn1:
Styrketräning är en otroligt viktig bit för alla idrottare! Inte bara för att öka prestationen utan också för att balansera upp svaga biomekaniska länkar. Jag förespråkar funktionella basövningar som involverar flera leder samtidigt och som också ställer krav på färdigheter som balans, koordination,stabilitet, och tajming osv.
Bra exempel är knäböj, marklyft, frivändningar, ryck, pressar, armhävnigar, pull-ups och sit-ups.
Var inte rädd för den tyngre och explosivare styrketräningen. En bit som jag tror många uthållighetsidrottare missar.
Variera dina basövningar från pass till pass.
Får väl se om vi kanske se i startfållan 2010... ;-)
Hur mycket av varje ungefär, alltså set och reps, och hur ofta?
Hur ofta man ska/bör fysträna och hur många set,reps osv varierar från person till person och beror på vilka kvaliteter som behöver utvecklas? En annan faktor är givetvis hur helheten ser ut och hur mycket tid som finns till förfogande?
Vanligt är att man som idrottare periodiserar sin träning under året. Allt från basträning, uppbyggnad och specifik träning till underhållande träning under säsong.
Skicka en kommentar