tisdag 6 april 2010

Barfotalöpning

Den vetenskapliga tidsskriften NATURE publicerade nyligen en artikel i ämnet barfotalöpning. Här kan du se "The Barefoot Professor" Daniel Lieberman från Harvard University, Massachusetts, berätta om sin studie.
Helt klart intressant och i efterhand känns det självklart att vi inte ska springa runt på hälarna. Varken med eller utan skor...

3 kommentarer:

Oliver Sture sa...

Hej, Micke! Intressant film om framfotslöpning. Fångade upp din blogg via dina kommentarer till Ingmarie.

Jag har haft lite besvär med knän och hälsenor tidigare och försöker den här säsongen medvetet springa på framfoten. Så här långt fungerar det (peppar, peppar).

Nu är frågan vilka skor jag bör satsa på (barfota är inte riktigt min pryl)? Springer i Asics 2140, men de är ju designade för hällöpning och bjuder hårt motstånd när jag vill landa på tramdynorna.

Har du några bra skotips?

Ingmarie sa...

Jag har som sagt var läst en del om det här med framfots kontra häl-löpning och det verkar som om det är som jag har hävdat hela tiden.Man har ett naturligt löpsteg och ska inte laborera allt för mycket med det. Däremot kan man förbättra vissa delar inom sin "stil" så att det inte spills onödig energi och så att kroppen stärks där det behövs. I princip alla som springer på lite fortare springer automatiskt på mellanfoten/framfoten.
Oliver Sture; Enda sättet är att testa sig fram tror jag.(Dyrt bara...) Kolla olika skoguider och plocka ut några som verkar ok. Jag springer på framfoten oavsett om jag har trätofflor eller racerskor på mig. ;-)

Micke Svensson sa...

Oliver Sture:
De som förespråkar framfotslöpning brukar ofta rekommendera plana och odämpade löparskor.(Tex Dr Romanov, Posetech) Detta för att fotens konstruktion med fotvalv osv fungerar som naturlig dämpning. Det är ju också så som många tävlingsskor är konstruerade. Jag har själv ingen personlig erfarenhet utan springer i "vanliga" löparskor. "Barfotafolket" pratar gott om sk Fivefingers. En sko som mer liknar en handske med gummibeläggning. Men som Ingmarie skriver så är det nog bäst att prova sig fram.