måndag 23 augusti 2010

Lunchtips

Laga dubbla portioner så är jobblunchen fixad.

Med inspiration från Iso-kokboken kommer här ett recept på en god och lättlagad lunch. Alla iso-recept bygger på en isokalorisk energifördelning med 33 E % protein, 33 E % kolhydrater och 33 E % fett.
Mängderna i receptet är tänkta som 2 portioner men jag brukar göra lite extra för att det ska passa mitt energibehov.
Några av er kanske reagerar över att det är kokosmjölk i receptet? Men det har visat sig att trots att fettet från kokos är mättat så har det positiva hälsoeffekter. Kokosfett lagras inte lika lätt som övriga mättade fetter.
För övrigt så är det mättade fettets vara eller icke vara ett hett diskuterat ämne näringsexperter emellan. Återstår att se vad som händer...

Här kommer receptet:

Kokosrisotto (2 portioner)
250 g skalade räkor eller kräftstjärtar
1 1/4 dl kokosmjölk
3/4 dl vatten
1-2 tsk röd currypasta
3/4 dl okokt råris (60 g)
300 g frysta ärtor, majs och paprika

Gör så här:
Blanda kokosmjölk, vatten och currypasta i en gryta. Tillsätt det sköljda riset och låt blandningen koka upp. Lägg på locket och låt puttra försiktigt i 40-45 minuter.
När riset är färdigt blandar du i grönsakerna (som du snabbtinar i lite kokande vatten) och räkorna/kräftstjärtarna. Färdigt!

Inga kommentarer: