måndag 2 augusti 2010

Mellanmål

Jag vet att många tycker att dagens mellanmål är de måltider som är svårast att få till. En förutsättning är att de måste vara snabba, lättlagade och inte kräva allt för mycket planering.
Den stora anledningen till att vi bör äta mellanmål är för att blodsockret inte ska sjunka för mycket mellan huvudmåltiderna. Det är också ett sätt för många aktiva att säkert kunna få i sig tillräckligt med energi under en dag, vilket ibland kan vara svårt med bara tre huvudmål. (Frukost, lunch och middag). Det samma gäller alla som kämpar med att minska sitt kroppsfett. Utan mellanmål blir ofta hungern outhärdlig och risken för överätning och snedsteg ökar.

Mellanmålen ska vara kompletterande småmåltider. Totalt mellan 5 och 30 % av ditt totala energiintag. Idealet är om de innehåller både energi från fett, protein och kolhydrater.

Så här års är utbudet av grönsaker, bär och frukt riktigt bra. Dessa livsmedel fungerar som utmärkta kolhydratkällor till dina mellanmål. Bra proteinkällor är t. ex. keso, lättkesella, ägg, mager hårdost, kyckling, lax och räkor. Lämpligt fett hittar du bland annat i nötter, avokado och oliver.

"Think outside the box" är ett uttryck som passar bra in när det gäller att förbereda mellanmål. Många har fastnat i en "frukt" eller kanske på sin höjd en "drickyoghurt" och tänker inte så mycket längre än så. Våga experimentera med nya kombinationer och smaker. Prova att göra egna smothies, tapastallrikar och goda fruktsallader. Köp med dig ingredienser som du kan ha stående på jobbet. Bra planering kommer alltid att vara nummer ett till en bra kosthållning.

Inga kommentarer: