onsdag 24 november 2010

Flåsig läsning!


Just nu läser jag för andra gången boken "Aerob och anerob träning". Inte för att jag inte fattade innehållet första gången utan för att boken är riktigt bra. Jag tycker det är oerhört intressant att veta vad som händer på insidan av kroppen när man utsätter den för fysisk träning.

Författarna till boken, Lars Michalsik och Jens Bangsbo skriver med ett enkelt och lättförståligt språk och tar i första delen upp grundläggande träningsfysiologi. Ämnen som arbetsfysiologi och aerob och anerob energiomsättning behandlas.

Bokens andra del är mer "praktisk" och förklarar träningens effekter på de olika energiprocesserna. Här kan man också läsa allt om olika träningsprinciper, träningsplanering och träningsprogrammering. Plötsligt förstår man att det är skillnad på intervaller och intervaller.

Kunskap inom områden som träning och kost är en förutsättning för att effektivt kunna lägga upp och genomföra träningen så att den fysiska nivån höjs.
Att som idrottare förstå varför man tränar på ett visst sätt ser jag som otroligt värdefullt och det är kunskap som man skaffar sig genom utbildningar, kurser som i det här fallet litteratur.

"Träning byggd på vetenskapliga grunder, i kombination med goda (och för den skull även mindre goda) erfarenheter kan höja nivån inom idrotten"

Boken och mycket annat läsvärt finns att beställa från http://www.idrottsbokhandeln.se/

3 kommentarer:

Mattias sa...

Tack för tipset! Som nörd sen barnsben så vill man ju inte bara veta "att" utan även "varför" ;)

Ingmarie sa...

Den där låter intressant! Tror du den är något för mig? :-)

Micke Svensson sa...

Definitivt en bok för alla som intresserar sig för träning. Är man dessutom löpare (Ingmarie) så är boken ett bra uppslagsverk när det gäller olika typer av intervaller och vilken effekt dom har på prestationen.