torsdag 30 december 2010

The 4-Hour Body


Det har inte blivit mycket till träning för min del den senaste tiden. Först en trist förkylning som senare avlöstes av en ändå tristare influensa. Men inget ont som inte för något gott med sig. Istället har jag läst Tim Ferriss bok "The four hour body". Tim har tidigare skrivit "The four hour work week" om konsten att leva mer och jobba mindre. Om du inte läst den så gör det. Boken finns dessutom på svenska.
Det som de båda böckerna har gemensamt är- Maximala resultat på minimal tid, och i den senaste av böckerna är det först och främst träningsresultat som det handlar om.

Vilfredo Pareto var en vis Italiensk ekonom och sociolog som levde 1848-1923. Hans viktigaste verk, Cours dèconomie politique, innehöll bland annat något som senare kom att bära hans namn "Pareto-principen" som på numera har blivit mer känd som "80/20 regeln".
Kortfattat och i det här sammanhanget kan principen sammanfattas med att: 80 % av resultatet kommer från 20 % av ansträngningen och tiden. Det är just de här 20 procenten som författaren har valt att fokusera på. De bästa metoderna som kräver minst tid.

I boken kan man läsa om hur man så effektivt som möjligt:
  • Minskar sitt kroppsfett.
  • Lägger på sig muskelmassa.
  • Förebygger skador.
  • Springer snabbare och längre.
  • Blir starkare.
  • Blir en bättre simmare.
  • Och mycket mer.
Som Tim Ferriss själv skriver så är det inte han som är experten utan han är bara "guiden" som sammanställt sina upplevelser och resultat i boken. Till sin hjälp har han därför haft mängder av experter, bland andra för mig kända Charles Poliquin, Gray Cook, Brian MacKenzie, Kelly Starrett, Mark Bell, Pavel Tsatsouline och många fler.


Jag kan varmt rekommendera 4HB. Den är stor och tjock på nästan 600 sidor! Tanken är inte att den ska sträckläsas utan mer användas som ett uppslagsverk och utifrån det kan man sedan välja de kapitel som verkar mest intressanta.
Själv är jag sugen på att testa "The Effortless Superhuman Protocol" för att sätta ett nytt saftigt PR i marklyft 2011! Boken finns att beställa här.

Inga kommentarer: