måndag 24 oktober 2011

Speed up!


En viktig faktor för ett effektivare löpsteg är att hålla en förhållandevis hög stegfrekvens. Med en högre frekvens blir steget kortare och du undviker att landa med benet/hälen för långt framför kroppen. Hälisättningen leder annars lätt till att du tappar fart och gör av med onödig energi. Utöver det riskerar du också att drabbas av en rad löprelaterade skador då hälen är inte konstruerad för att landas på, det är däremot främre delan av foten.
Ett kortare och snabbare steg bidrar också till att du på ett effektivare sätt kan utnyttja fotens och underbensmuskulaturens elasticitet bättre och på så vis springa mer löpekonomiskt.

Rekommenderad stegfrekvens för långdistanslöpare är 180 steg per minut eller mer, dvs 90 steg per ben och minut. Det kan till en början tyckas högt men med lite träning kommer du snabbt märka fördelarna.
Ett effektivt sätt att öva in detta är med hjälp av en metronom som finns att köpa i musikhandeln. Seiko har en liten och smidig variant med bältesklipps. (DM50)

Målet är att träna kroppen så att du kan hålla en hög stegfrekvens även när tröttheten sätter in, vilket i många fall innebär att stegen och hastigheten blir långsammare.

Glöm inte bort att löpning i allra högsta grad är en färdighet som vi måste träna på för att behärska på bästa sätt. Om du vill lära dig mer om effektiv löpning kan jag rekommendera Posetech.com och deras material och kurser.

2 kommentarer:

Thomas Skoglund sa...

Hej Micke!
Var hittar man denna fina produkt? Går den att beställa via nätet? Svårhittad!

Micke Svensson sa...

Thomas,
Japp, den går att beställa. Jag köpte min här http://www.smalandsmusik.se/product.php?id_product=599