tisdag 20 december 2011

Roddträning


Ett av mina favoritredskap för renodlad konditionsträning är roddmaskinen. Få konditionsmaskiner engagerar kroppen på ett så effektivt och skonsamt sätt som just rodden.
Så här under vinterhalvåret fungerar den också perfekt som ett komplement samt ett bra alternativ till löpträningen som annars utgör basen.

Under själva löpsäsongen är roddmaskinen också ett bra redskap för så kallad "cross-training" och bidrar med stimulans av viktiga kroppsvävnander som till exempel hjärta och lungor.
Den varierade träning under säsong  minskar också risken för överträningssymtom och överbelstningar då den totala träningsvolymen ändå kan hållas förhållandevis hög på grund av variationen.

Som alltid när det gäller träning bör tekniken gå före intensiteten. Om roddmaskinen är ny för dig så börja lugnt och försiktigt och lär dig rätt teknik. Därefter kan du läsa mer om olika träningsupplägg och utmaningar på Concept 2´s svenska hemsida.

I filmen nedan demonstreras hur du effektivast ökar intensiteten.


Lycka till med roddträningen, världsrekordet på 2000 meter är på 5.36.6. Hur snabb är du?

4 kommentarer:

Björn sa...

Läsvärt som alltid Micke!

Björn sa...

Har förövrigt aldrig testat 2000 meter... har 3:15 under metcon på 1000 meter. 6:30 då... ;) Återkommer med resultat när jag är förkylningsfri :)

Ingmarie sa...

Säkert jättebra men ack så tråkigt... Dessutom avskyr min piriformis det. Hjälper inte ens med cykelbrallor + sittdyna. :-( Knep?

Micke Svensson sa...

Tack Björn, kul att du är här och läser. Vi får piska concept tvåan tillsammans i vinter!

Ingmarie, Håller med om att längre distanser på rodden blir rätt trist men däremot tycker jag intervaller funkar fint.
Du får träna tunga knäböj så du "köttar" till din rumpa lite, sedan sitter du som hemma i soffan ;-)