torsdag 23 februari 2012

Alla goda ting är tre



Visste du att kaffe, förutom att fungera uppiggande, också bidrar till dopaminutsöndring i hjärnan? Dopamin är ett belöningsämne som får oss att må bra. Med andra ord höjer kaffe livskvaliteten för många.
Andra effekter som forskning visat är att kaffe också skyddar mot diabetes typ 2, depression, gikt, skrumplever, parkinsson och Alzimers sjukdom samt hjärt-kärlsjukdom.
Det har också gjorts en del studier på hur kaffe påverkar idrottsprestationer och man har sett att det fungarar prestationshöjande. Tvärt emot vad många trott (inklusive jag själv) verkar studier dessutom visa att kaffe inte är vätskedrivande. Kan vi kanske våga kalla det mirakeldryck?

Ett annat livsmedel som också är värt att nämna i sammanhanget är mörk choklad med hög kakaohalt. Inte minst för att det smakar gott till kaffet utan också för dess många hälsofördelar.
Eller vad sägs om skydd mot hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, förbättrad insulinkänslighet och till och med bättre solskydd? Men det ska vara hög kakaohalt och choklad av bra kvalitet.

När vi ändå är inne på godsaker som kaffe och choklad passar jag på att skriva några rader om rödvin. Mängder av forskning visar nämligen att även denna dryck  i måttliga mängder, MAX 1-2 glas per dag är bra för hälsan. Här har man sett förbättringar av hjärt-kärlhälsa, minskad risk för diabetes typ 2 och stärkt imunförsvar.
Det är både alkoholen i sig och det höga antioxidantinnehållet som står för effekterna.
Som du säkert känner till gör däremot för stora mängder alkohol mer skada än nytta och listan på negativaeffekter kan göras lång. Måttlighet är ett nyckelord.

Att både kaffe, choklad och rödvin mycket väl kan klassas som hälsosamma livsmedel låter nästan för bra för att vara sant. Men tydligen kan vi njuta med gott samvete.

Några av de studier jag refererar till kan du komma till via länkarna nedan. En del av informationen har jag också hittat i Fredrik Pauluns bok LCHQ.
Kaffe
Choklad

4 kommentarer:

Schaub sa...

Faktum är att god mat och dryck har fler hälsoeffekter. Skratt i goda vänners lag över en bit vällagad mat förlänger också livet. Sen är det ju en fantastisk nyhet att kaffe bara har positiva "biverkningar". Nu ska jag öka min Nespresso-dos från åtta till tio små härliga dubbla Ristretto per dag.

:)

Micke Danielsson sa...

Vad bra :)
Då vågar man ju inte sluta dricka vin, kaffe och ta sig en chokladkaka titt som tätt.

Ingmarie sa...

Allt beror på mängden. Tror dock vindruvor går lika bra som rödvin. :-)

Micke Svensson sa...

Schaub: Ett skratt förlänger livet (tillsammans med en espresso och en chokladbit):

Micke D: Nej, att sluta verkar ju inte vara någon bra idé alls. Kul att du hittade till bloggen!

Ingmarie: Japp,i vanlig ordning är det såklart en doseringsfråga. Vindruvor är heller inte så dumt men i rödvin verkar det som om alkoholen i sig står för en del av de positiva effekterna.