torsdag 4 oktober 2012

Res som ett proffs

Almanackan visar några dagar in i oktober och sommaren är definitivt över för i år. Fast egentligen blev det ju inte någon vidare sommar om man ser det ur ett väderperspektiv.
Några som jublar åt det är resebyråerna som säljer resor som aldrig förr och vi Svenskar är inte sena med att lämna landet för lite sol.

Ni som rest långt (vilket vi behöver göra under vintern) vet att tiden i flygplanet och efterföljande jetlag kan bli en riktig pina.
Därför tänkte jag dela med mig av några resetips. Nu är det har ingen reseblogg utan en träningsblogg men eftersom jag skriver om hälsa och välmående så tycker jag ändå att inlägget passar bra. Några av punkterna har jag provat själv och några har jag blivit tipsad om eller läst mig till. Med detta i bakhuvudet blir förhoppningsvis resan lite trevligare och återhämtningen aningen kortare.

Mat.
Säga vad man vill men flygplansmaten är ingen höjdare varken till smak eller sett ur näringsinnehåll. Ordna med egna matlådor. Ta med mat som du tycker om och som håller dig pigg och fräsch hela resan. En liten kylbag fungerar utmärkt tillsammans med en isklamp. Packa också ner lite snacks som t. ex. nötter och mörk choklad.

Vatten.
När man flyger är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten (och annars också för den delen) så se till att ha ett par flaskor med dig. Antigen tar du med tomma hemifrån som du sedan fyller efter säkerhetskontrollen eller också köper du på plats.

Kompressionskläder.
Stödstrumpor har funnits i alla år och används flitigt av många resenärer. På senare år har hela marknaden med kompressionskläder exploderat och nu finns det utrustning för hela kroppen. Så har du t. ex ett par kompressionstights eller en tröja så använd det när du reser. Effekten blir ökad blodcirkulation och mindre uppsvullnad efter många timmar i luften. I Sverige är både SKINS och 2XU populära fabrikat.

Tennis eller lacrossball.
En liten boll är perfekt att ha till hands för att undvika att muskulaturen stelnar till och blir stum. Sitt eller luta dig emot bollen och självbehandla säte, hamstrings, rygg och skuldror. Att rulla den med fotsulan är också riktigt skön fotmassage.

Nackkudde och mörkläggningsmask.
Jag tillhör dom som har svårt att sova på flygplan men en nackkudde och något mörkt för ögonen gör i alla fall resan mer avslappnad och bekväm.
 
Boosta ditt immunförsvar.
Att sitta tätt intill hundratals medresenärer i ett slutet utrymme med torr luft som cirkulerar runt, runt ökar såklart risken att du bli förkyld eller sjuk. Så grundläggande hygien som handtvätt är självklart viktigt. Studier visar också tecken på att lättare träning innan avresan tillfälligt kan höja ditt immunförsvar.
Det samma gäller anpassning till nya tidszoner. Träning! Försök att så snabbt som möjligt och i den mån det går få rutiner som liknar din vardag både när det gäller mat, sömn, ljus och träning. Det hjälper kroppen att snabbare anpassa sig och hålla immunförsvaret på topp.

Listan kan göras betydligt längre när det kommer till bekvämligheter men med tipsen och prylarna ovan är du förhoppningsvis snabbt redo för nya äventyr när du landar. Det samma gäller på hemvägen när arbete och vardag väntar. Du får också några tips på hur man packar en väska på bästa sätt. Helt otroligt vad mycket som kan få plats om man packar smart. Glöm föresten inte att lägga ner ditt resekit så att inte träningen behöver bli lidande under semestern.

Trevlig resa!


1 kommentar:

Ingmarie sa...

Bra tips! Jag brukar även med jämna mellanrum resa mig (även om det irriterar vissa he he) för att stretcha, göra benböj och enkla yogaövningar. :-)