tisdag 29 januari 2013

Cross-training

10x1000 m med 2 min vila är något
att bita i en kylig januarimorgon!
Cross-training är ett förhållandevis gammalt uttryck när det talas om träning och metoden har använts av många framgångsrika idrottare genom åren. Kort och gott handlar det om att förbättra sin kapacitet med hjälp av träningsvariation. Bara för att till exempel löpning är ens specialidrott så behöver, eller rättare sagt bör inte all träning vara just löpträning. Om träningsfokuset till exempel är att förbättra konditionen (VO2 max) så märker inte hjärta och lungor någon skillnad på om du löptränar, cyklar, simmar eller nöter på roddmaskinen. Däremot är själva idrottsfärdigheten specifik och om målet är att bli bättre på att springa så måste du så klart också träna löpning specifikt.

Fördelarna med att variera sin träning är många. Förutom att träningen förmodligen blir roligare och mer lustfylld så minskar risken för skador och överbelastningar. Träningsmängden kan också hållas förhållandevis hög då det är olika muskler och leder som engageras i de varierade träningsformerna. Det samma gäller om du redan haft oturen att drabbas av någon skada. Med cross-training går det förhållandevis bra att bibehålla din kapacitet trots att ditt specifika idrottsutövande för tillfället kanske är omöjligt. Jag har själv hört historier om idrottare som tvingats till alternativ träning på grund av en skada och efter det kommit tillbaka bättre än någonsin tidigare.

Så här under det Svenska vinterhalvåret kanske inte alltid löpspåret känns så lockande för specifik konditionsträning och då är t. ex inomhuscykel eller C2 roddträning ett bra komplement. Som sagt, hjärta och lungor kommer inte märka någon skillnad på vilken typ av konditionsträning du utövar så länge intensiteten är den samma. Varför inte prova att byta ut dina sliriga löpintervaller mot roddmaskinen eller cykeln redan nästa pass? Jag är övertygad om att du kommer fastna för variationen.

För min egen del blir det lite mer inomhusträning just för tillfället även om jag fortfarande springer utomhus hyfsat regelbundet. Jag tycker om känslan av att träningen varieras aningen efter årstiderna och att känna en längtan efter det som väntar oavsett årstid. Inget slår till exempel känslan av att på våren plocka ut cykeln och trampa premiärrundan på nysopad asfalt. Det är fina grejer det!
Nedan finns föresten en bra film där Doug Katona, författare till cykelkapitlet i boken PSE grundligt går igenom hur du ställer in en stationär träningscykel på bästa sätt. Se, lär och ge sedan järnet!

Lycka till med träningen!


Inga kommentarer: