söndag 23 juni 2013

Lyftarskor är bra, men inte till allt...

Det är säkert fler än jag som reflekterat över de ökade antalet personer som använder träningsskor speciellt anpassade för tyngdlyftning på gymmet. För några år sedan var den här typen av skor ganska ovanliga och svåra att få tag på men nu finns dom hos de mer välsorterade sportkedjorna, i träningsbutiker och på nätet.
Skorna är anpassade för just olympiska lyft (OL) dvs ryck och stöt, moment som ställer extrema krav på vriströrlighet och stabilitet. Positioner som många gånger är svåra att inta i traditionella träningsskor.


Skorna är konstruerade och uppbyggda med en kraftig klack under hälen som innebär att foten inte behöver dorsalflekteras lika mycket som med plattare skor. Detta är ju toppen, ...om det nu är olympiska lyft du tränar.
Problemet som jag ser och vill uppmärksamma i det här inlägget är de som använder den här typen av skor till mer eller mindre all typ av styrketräning. Självklart blir många övningar stabilare och lättare att utföra (t. ex benböj) men vad tror du händer i förlängningen med vristernas naturliga funktion och rörlighet?

WTF!
Kroppen har en otrolig förmåga till att anpassa sig till situationer så i förlängningen blir vader och hälsenor successivt kortare med uppbyggda hälar/klackar som förändrar ledvinkeln.
Ser vi det ur ett funktionellt perspektiv är det inte bra alls. Om målet med din träning dessutom är att prestera i annan idrott kan det innebära onödiga belastningar på vrister/vader och nedsatt  rörlighet och funktion som kan vara viktigt i din sport.

Resonemanget gäller egentligen alla uppbyggda skor som har högre häl än tå, dvs vardagsskor (högklackat ska vi inte tala om...), vissa typer av sneakers och löparskor mfl.

Om vi istället väljer att titta på styrkelyftarna som är specialiserade på bänkpress, marklyft och benböj. (Klassiska övningar som också är vanligt förekommande på de mer seriösa gymmen). Vad har dom på fötterna när dom tränar och tävlar? Inte är det OL-skor i alla fall. Vanligt är faktiskt klassiska Converse eller liknande platta skor med bredare gummisula.


Den typen av skor erbjuder grepp och stabilitet samtidigt som vristerna får arbeta i vinklar som de är designade för. De plattare skorna fungerar bra då bottenpositionen på en benböj skiljer sig stort från bottenläget i ett ryck eller en stöt.

Har du stela fotleder och problem med t. ex. djupet på dina benböj kan det självklart vara okej med en klack eller kil även där men se det som en tillfällig lösning. Jobba parallellt med din vriströrlighet och ha som mål att på sikt kunna träna i plattare träningsskor.

Det samma gäller också alla som tränar funktionell fysträning som t. ex. Crossfit. Satsa på en plattare sula där kroppens naturliga positioner och funktioner kan prioriteras och förbättras. Själv gillar jag Reeboks Nano skor, skateboardskor, Vans eller Converse. Tränar vi för funktion så bör funktionen också prioriteras.


Tänk samtidigt på att dygnet har 24-timmar, det är alltså inte bara timmarna på gymmet som räknas. Ta hand om dina fötter och se till att dom är starka. Använd plattare skor till vardags och när tillfälle ges gå barfota så mycket som möjligt. Träna olympiska lyft i lyftarskor och traditionell styrketräning och fys i en plattare variant. Var rädd om dina fötters styrka och funktion, dom ska bära dig genom hela livet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg, dock kan tilläggas att träning utan skor, exempelvis vid Marklyft inte är att förkasta. Du kommer närmare golvet och får bättra kontakt med foten i likhet med lyftarskor. Vidare kan man med fördel använda en 1" planka vid benböj om man vill komma upp något, betydligt billigare än ett par lyftarskor som egentligen bara bör användas i ett fåtal moment.

Anonym sa...

Fast det där med styrkelyftare stämmer ju inte riktigt; visst använder man platta skor eller sockiplast vid marklyft, men flertalet använder olympiska skor för benböj. Men din övergripande poäng stämmer förstås.