Ändå äter så många som 8 av 10 svenskar för lite av denna supermat.
Listan över de hälsomässiga fördelarna kan göras lång, men vad sägs om t. ex. blodtryckssänkande, kärlvidgande, antiinflamatoriska, blodfettssänkande och positiva för vikthållning.
Ser man till näringsinnehåll så visar en analys från Livsmedelsverket att spenat och andra gröna bladgrönsaker toppar listan över de nyttigaste grönsakerna.
Ta för vana att varje dag äta grönsaker till flera av dina måltider. Blanda hej vilt och tänk gärna lite efter säsong när du gör dina inköp. Frysta grönsaker är ett utmärkt alternativ med samma näringsinnehåll som de färska. Dessutom enklare att förvara och alltid ha till hands hemma.
Grönsakernas 10-i-topp:
1. Gröna blad t. ex. spenat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärtor och sockerärtor
5. Avocado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter
Källa: Livsmedelsverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar