måndag 24 mars 2008

PLANERA MERA!

En bra kosthållning kräver mer än bara teoretiska grundkunskaper i näringslära. De flesta vet att kroppen inte mår bra av för mycket socker eller fett och att vi bör äta mer frukt och grönsaker.
Men när det handlar om att omsätta teori till praktik är det många som inte riktigt får till det iallafall. Saker som bra köksutrustning, planering, organisering och kreativitet otroligt viktiga faktorer för att en sund kosthållning ska fungera.

Planering

Den allra viktigaste faktorn vid ett kostupplägg är planering.
Saknas planering är förutsättningarna för en bra lunch eller mellanmål dåliga.
Ett stort problem för många är att de inte vet hur de ska tillaga maten. Risken är stor att maten då blir ensidig och tråkig.
Börja med att införskaffa en bra kokbok eller sök efter recept på internet eller i tidningar.
Ha alltid klart för dig vad det är du har tänkt äta för typ av måltider de närmsta dagarna och skriv en lista på vilka ingredienser du behöver innan du går till affären.

Inköp

Tänk på att allt du lägger i kundvagnen förr eller senare kommer att stoppas in i din mun. Välj därför dina tillfällen när du går till affären. Undvik att handla när du är hungrig eller stressad. Följ din inköpslista och se besöket i affären som något positivt som faktiskt leder till bättre hälsa.
Tillagning

Lär dig att göra ”storkok” när du väl lagar mat. Även om du bara lagar mat för en måltid så gör flera portioner. Ta vara på resterna, så har du lunch till dagen därpå. Frys in i portionsförpackningar som sedan tinar fort och värms upp på några minuter. På det viset tvingas du inte att tillbringa tid i köket varje dag.

Måltid

Med ganska enkla steg lyckas du på det här viset få till en bra lunchlåda som ger dig förutsättningar för att prestera bättre både på ditt arbete och din fritid, hålla vikten och öka ditt välmående.
Orkar man med första steget så blir resten mycket lättare.


"Snabbmat"
Currykyckling med ris och grönsaker

1 gul lök
2-3 tsk currypasta (finns på hyllan bland asiatiska livsmedel)
4 dl frysta ärtor, majs och paprika
1 grillad kyckling
6 dl färdigkokt ris
1 msk raps eller olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
1.Koka ris efter anvisningarna på paketet.
2. Fördela kycklingen i munsstora bitar.
3. Skala och hacka en gul lök och fräs den i olja tillsammans med currypastan.
4. Tillsätt grönsaksblandningen och därefter kycklingen. Fräs tillsammans några minuter.
5. Blanda i det kokta riset och smaksätt med salt och peppar.


Träning:
Jag körde Crossfitpasset "Helen" häromdagen och satte nytt PR!

3 rundor på tid:
400 m löpning (jag körde på löpband)
21 Kettelbell swings, 24 kg
12 Pull-ups

Min tid: 12.49 min.

Inga kommentarer: