söndag 19 juni 2011

Evolutionär kost?

Många av mina tränande vänner, inte minst Crossfit-utövarna baserar sin kosthållning på så kallad stenålderskost, även kallad Paleolitisk kost. Maten består till största delen av kött, fisk, grönsaker, frön och nötter dvs livsmedel som man kan tro att våra tidiga förfäder åt. Samtidigt innebär kosthållningen att man utesluter mejeriprodukter och spannmål samt äter begränsat med frukt och rotsaker. Många tycker sig må och prestera riktigt bra på denna typ av mat. Sedan vet jag inte hur många som i sin vardag verkligen lyckas följa detta strikt då det säkert ställer till en del problem ibland? Men vill man så går det.

Ibland kan det vara bra att faktiskt reflektera över vad vi evolutionärt har ätit eller kanske först och främst vad vi INTE har ätit. Att framförallt undvika halvfabrikat, godis, kakor och sötade drycker är något vi alla borde göra i större utsträckning.

Själv vill jag inte placera min egen kosthållning i ett speciellt fack utan försöker att äta så "ren" mat som möjligt. Jag äter till exempel regelbundet osötade mejeriprodukter, rotfrukter och mer eller mindre oraffinerade spannmålsprodukter som råris och quinnoa. Basen består däremot av kött, fisk, grönsaker, frukt, ägg, nötter och oljor. Utöver det anammar jag 80/20 regeln. 80 procent bra mat med lite utrymme för sådan jag tycker är gott men kanske inte är otimalt för min hälsa och prestation.

Mat ska vara något som förbättrar vår hälsa, ger oss energi och något vi kan njuta av!
Om ni vill lära er mer om stenåldeskost kan jag rekommendera Staffan Lindbergs hemsida. Staffan har forskat mycket kring ämnet och har bland annat spenderat mycket tid tillsammans med urinvånarna på Papua Nya Guinea.

Nedan kan ni se ett lite kul bildspel, Paleo in a nutshell.

4 kommentarer:

Schaub sa...

Jag läste en intressant artikel om modifierad stenålderskost. Den gick i stora drag ut på att man även åt ungefär på samma tider som då, dvs, 1-2 ggr per dag, och främst till kvällen, när bytet var infångat.

Alltså, man tränar som vanligt, men väljer att äta ett stort mål mat på kvällen, lika många kalorier som om du skulle sprida ut det över dagen.

Hur kroppen mår av det vet jag inte, men han som körde konceptet hade fått fantastiska resultat i sin träning.

Dagens "sanning" är ju att vi ska sprida ut näringsintaget över sex mål mat p g a blodsocker, insulin osv.

Kolla nätet för mer info.

Ha det!

Ingmarie sa...

Klockrent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
men jag kommer ändå att hålla mig från köttet.... Även det från "glada" djur. :-)

Schaub sa...

Den där filmen var något arrogant.

Överhuvudtaget är det arrogant att föreslå att ris och andra grödor är skit när många av jordens människor är direkt beroende av dem för att överleva.

Svälten i Sudan på 90-talet fixades tyvärr inte genom knäböj, pannkakor gjorda på bovete och en näve nötter till fredagsfilmen.

Micke Svensson sa...

Schaub:
Det du skriver om i din första kommentar kallas "intermitent fasta" eller "periodisk fasta" och fungerar precis som du skriver. Jag har ingen erfarenhet av det själv men har ett par vänner som äter på det viset och tycker det funkar bra. Googla för mer info.

Arrogant film eller inte... Såklart finns det flera sätt att äta och att överleva. Som du skriver har tex ris räddat livet på väldigt många människor. Filmen beskriver mer teorierna kring den kost vi tros ha ätit evolutionärt. Optimal hälsosam kost och kost för extrem överlevnad är för mig inte riktigt samma sak.