onsdag 5 oktober 2011

Hälsokost


Att gå in i en hälsokostbutik är rena djungeln. Jag tror dessutom att det är en ganska liten del av det som säljs i butikerna som verkligen är värda att spendera pengar på. Där finns ju tusentals produkter som lovar det ena efter det ändra och mycket låter för bra för att vara sant.
Men det finns några produkter som jag fastnat för och äter regelbundet. Här tänker jag presentera några av dom. En del av produkterna går idag dessutom att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker.

Mandelmjöl är precis vad det låter som, mjöl gjort på finmalda mandlar. Det passar utmärkt till att energi/näringsförstärka t. ex. pannkakssmeten eller pajdegen då mjölet är rikt på bra fetter och innehåller mer protein än det traditionella vetemjölet.

Quinoaflingor är rikt på protein och mineraler. Jag använder flingorna för att ge morgongröten mer substans och en balanserad energifördelning. Fungerar också bra till hemgjorda müsliblandningar och brödbak.

Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av de rikaste vegetabiliska källorna till Omega 3. Fröna innehåller också fibrer, protein och dessutom en hel del nyttiga mineralämnen så som fosfor, kalcium och kalium.
Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara” som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Funkar bra att blanda i gröten, müslin eller varför inte i smothien.

Kokosolja (kokosfett) är ett regelbundet återkommande inslag i mina recept. Med bra fettsammansättning (medellånga fettsyror), fin konsistens och med en mjuk och milda kokossmak passar oljan utmärkt till både matlagning och stekning (tål höga temperaturer).
Bland annat brukar jag göra de här "Coltingbollarna" som passar utmärkt som mellis tillsammans med en kopp stark espresso. Rekommenderas!

2 kommentarer:

Ingmarie sa...

Ta dig till Söder och besök Gryningen t.ex. Massor av fin mat att välja mellan!

Micke Svensson sa...

Det ska jag göra, tck för tipset!