söndag 4 december 2011

Deadlift

Funktionell styrketräning är mer poppis än någonsin. Tyvärr liknar mycket av det man ser runt om på gymmen mer akrobatik än styrketräning...
En av de mest funktionella belastningsbara övningar vi bör träna regelbundet är traditionella marklyft, aka deadlift. För vare sig vi vill eller inte tvingas vi vid upprepade tillfällen plocka upp saker från marken. Om det inte är tunga matkassar så är det kanske barn eller andra otympliga saker. Att kunna göra detta med en bra teknik underlättar och minskar risken för ryggproblem osv.
Även inom idrotten är marklyftet i högsta grad en viktig övning som ska ingå i alla seriösa fysprogram. Huvudarbetande muskler i lyftet är sätes och lårmuskulaturen samtidigt som rygg och bålmuskulatur får jobba statiskt med att stabilisera överkroppen.

För dig som är intresserad av att förbättra din marklyftteknik och att kunna lyfta tyngre vikter är det inte bara själva lyfter som är av teknisk betydelse. Startpositionen  med en stabil bål och "påslaget" av lårens baksida är av högsta prioritet. Att ställa in kroppen i ett perfekt "lifting mode" är a och o för ett lyckat lyft.

Nedan har jag infogat tre bra videos som beskriver detta på ett bra sätt. Den första tar upp traditionella marklyft, den andra startpositionen för ryck och den tredje sumomarklyft. Framför kameran står ännu en gång Mr mobility Kelly Starett.

Se till att leka lyftkran regelbundet!
Inga kommentarer: