onsdag 26 december 2012

Tid, motivation och inspiration

En av de vanligare ursäkterna som jag stöter på när det gäller träning är brist på tid. Dygnet har 24-timmar och arbete, familj och övriga intressen ska hinnas med.
Men jag är av uppfattningen att alla har tid för träning, det handlar om att prioritera.
Tiden är inte det som egentligen begränsar utan det är motivation och inspiration.
Den stora massan människor tycks helt enkelt inte vara tillräckligt motiverade till att träna och tycker samtidigt att det är ganska trist att svettas och bli trötta. Livet tycks ju rulla på bra ändå...

Till viss det kan jag så klart hålla med, träning är ju inte alltid hahaha-roligt. Träning kan till och med vara ganska trist ibland. Men alla vi som tränar regelbundet vet att det blir en otrolig pay-back på slitet vi lägger ner. Känslan efter ett hårt pass och av att ha en kropp som fungerar och mår bra besegrar många gånger om den ibland förekommande trist-att-träna-känslan. Det handlar det om att bita ihop, allt kan och ska inte vara roligt jämt. 

En roddmaskin är inte så dumt att ha hemma om
träningstiden är begränsad.
Tillbaka till tidsbristfaktorn. Självklart kan det också vara svårt att hitta träningstid i ett redan späckat veckoschema. Men här gäller det att vara smart och inte så inrutad och principfast.
Sedan jag själv för en tid sedan blev småbarnsförälder förstår jag problematiken bättre.
Samtidigt har jag bestämt mig, jag ska minsann bevisa att det går att träna ganska mycket samtidigt som man har familj. Det ska gå, och det går faktiskt ganska bra. Men det gäller att vara flexibel. Jag ska såklart också ge min sambo möjlighet att träna och må bra.

Lyckligtvis har jag redan från början ganska många fördelar. Jag har en förstående flickvän (vilket förmodligen är viktigast av allt), jag tycker om att träna och tillbringar mina dagar i gymmiljö och kan på så vis vara träningsklar på ett litet kick. Fuskigt värre!

Förutom det har jag blivit och behövt bli bättre på att utnyttja de träningstillfällen som ges mer effektivt. Ett pass måste inte alltid vara en timme långt. Ett gäng armhävningar innan kvällsduschen eller 20-minuters stretch framför tv´n kan vara nog så bra.
Löpning från arbetet och hem är ett annat sätt att effektivisera tiden. Om jag själv åker kommunalt från dörr till dörr tar det cirka en halvtimme och löpningen tar lika lång tid, alltså ingen förlorad tid alls. Träning-tid 1-0! Snacka om tidseffektiv träning!

Det gäller att ordna det för sig. Själv gick jag och köpte en Concept 2 roddmaskin. Inte för att vi bor speciellt stort och hade en massa plats över utan för att på ett effektivt sätt kunna bränna av ett gäng kvälls eller morgonintervaller. Rodden är grym och utnyttjas av både mig och min sambo.

En foamroller och ett par bollar tar kål på dina stela muskler.
Annan bra hemutrustning är romerska ringar eller TRX-band som du kan fästa i dörrposten, en eller ett par kettlebells samt prylar för egenbehandling, gärna en foamroller och några bollar i varierad storlek.
Med enkel utrustning eller till och med bara egna kroppen går det att få till riktigt bra träningspass. Kika gärna på kroppsviktspassen som jag rekommenderat tidigare.

Ett smart drag kan vara att utnyttja möjligheten till tyngre styrketräning när du är på gymmet och däremellan ta vara på alla tillfällen som ges. Löpning till och/eller från jobbet, effektiv cirkelträning innan kvällsduschen och en stunds avkopplande rörlighetsträning samtidigt som du läser din favoritblogg.

Vad sägs om att "Våga vägra duscha i onödan 2013"? Med andra ord, ingen dusch utan att svettas lite innan. Sen om det handlar om 25 armhävningar eller ett längre pass är det du som avgör. Häng på!

Lycka till med träningen 2013!

2 kommentarer:

Malin sa...

Hej!
Jag länkade till det här inlägget i min blogg för jag tyckte att det var så bra. Hoppas att det är ok. Mvh/ Malin

Micke Svensson sa...

Helt okej Malin, det gör mig bara glad. Tack!
/Micke