måndag 21 februari 2011

Den ultimata crosstrainingskon?

Vi använder löparskor när vi springer, kanske cykelskor när vi cyklar och tyngdlyftningsskor när vi lyfter vikter osv. Men vad är egentligen optimalt att ha på fötterna när vi tränar funktionell fysträning som t.ex. Crossfit? Löparskor i all ära men de är väldigt mjuka och instabila och fungerar dåligt till tyngre träning med skivstång. Inte heller tyngdlyftningsskor är någon vidare hit förutom till just tyngdlyftning.
Vi behöver en sko som är tillräckligt stabil och odämpad för olika typer av lyft samtidigt som skorna behöver vara  mjuka och följsamma för att vi ska kunna springa kortare sträckort som t. ex 400 meter. Vi ska dessutom kunna hoppa och förflytta oss snabbt utan att skorna upplevs som ett hinder.

Tidigare i vintras läste jag det här inlägget på Brian Mackenzies blogg där han tipsar om den perfekta cross-training skon enligt honom, nämligen skateboardskor. Jag var skeptisk från början men efter att nu själv ha testat några månader är jag beredd att hålla med.
Skateboard skor är platta och ganska hårda i sulan och ger ett perfekt stöd vid alla typer av lyft som t. ex knäböj, marklyft, frivändningar och pressar. Samtidigt som de funkar utmärkt till boxhopp, hopprep, fyrahundringar och snabba förflyttningar. För om skateboardproffsen kan göra sina avancerade trix med den här typen av skor så funkar de också bra för oss "gymrottor" som ibland också försöker leka gymnaster.

I samma blogginlägg skriver Brian också om hypen kring "barfotaskor" och om hur han ser på saken. Intressant!

Jag har själv i nuläget tre par träningsskor. Ovannämnda skateskor till all typ av crosstraining, tyngdlyftningsskor till renodlad tyngdlyftningsträning och så klart ett par löparskor till specifik löpträning.

Kör hårt i veckan!

Jag känner mig som en skaterdude i mina svarta dojjor!

5 kommentarer:

Mattias sa...

Jag *visste* väl att jag inte skulle ha slängt mina gamla Vision-sneakers ;)

Anonym sa...

Helt rätt! Jag tror Brian kan vara inne på helt rätt spår! Du ser ju dessutom ruskigt stark uk så jag kanske skal skaffa mig ett par skate skor också:-)

//Mads

Micke Svensson sa...

Inte nog med att dojjorna funkar grymt bra i gymmet. Men blir dessutom en riktigt cool skaterdude! Lätt 10 år yngre. Måste skaffa en bräda i sommar... ;-)

Schaub sa...

Jag har funderat länge på en sak;

Finns det någon forskning kring viktnedgång genom träning med egna kroppsvikten?

Dvs, fungerar kroppen så att den automatiskt strävar efter minsta möjliga vikt om man lägger fokus på träning med egen kropp såsom armhävningar, dips, chins, enbensböj osv?


Jag funderar kring det här med spinning vs löpning. Ofta kan man se överviktiga personer med grymt bra flås i spinningsalen men sällan eller aldrig folk med bra flås på löpbandet.

Det är som om kroppen i spinning inte behöver en låg vikt, medan löparen behöver tappa fettmassa för att öka hastigheten.

Vidare: går man ner lika mycket i vikt av att köra latsdrag som chins, om motståndet för musklerna är densamma?

Förstår du mitt resonemang?

//Schaub

Micke Svensson sa...

Schaub:
Jag har aldrig sett några studier på dina funderingar...
Viktminskning (fettminskning) handlar först och främst om energiunderskott. Kosthållningen är mao viktigast. Styrketräningens fördelar i sammanhanget är att den ger "muskelsparande" signaler samt att den ökar ämnesomsättningen om muskelmassan ökar.

Jag tror att styrketräning med vikter är ett bättre alternativ än enbart kroppsvikt när det handlar om att minska i fettvikt. Mer muskelmassa=högre ämnesomsättning. Och muskler byggs bäst med vikter. (generellt ca 6-12 reps)Fråga vilken kroppsbyggare du vill.
Däremot kan ett komplement av tyngre kroppsviktsövningar vara kanon. Tex chins, dips och handstående armhävningar.

En låg kroppsvikt är betydligt viktigare för en löpare, som bär sin egen kroppsvikt, i jämförelse med en cyklist som "glider" runt på hojen.