Nästan som ett konstverk och redo för ugnen. |
Potatis är enligt mig ett livsmedel som på senare år fått oförtjänt dåligt rykte. Mycket tack vare lågkolhydratdieternas popularitet. Senast för ett par veckor sedan var det skriverier om den Svenska tallriksmodellen (igen) och massmedia tolkade hela resonemanget som att det var potatisen som var boven i dramat när det i själva verket handlade om att många generellt äter för mycket kolhydrater. Att stora intag av kolhydrater är ett problem för många lågaktiva och människor med övervikt håller jag med om till fullo men inte om att det är potatisens fel.
De stora kolhydratbovarna för de flesta är läsk, godis, glass och kakor (kanske inte för dig som läser den här bloggen, men generellt) tillsammans med stora mängder bröd, flingor, müsli, pasta osv. Det blir helt enkelt betydligt mer kolhydrater än vad kroppen använder som bränsle.
Potatis och även andra rotfrukter är oraffinerade och naturliga produkter direkt från jorden. Dessutom är dom förhållandevis energifattiga men innehåller en hel del nyttigheter i form av vitaminer och mineraler. Enligt studier har också potatis ett högt mättnadsindex vilket innebär, precis som det låter att potatis mättar väldigt bra i jämförelse med många andra livsmedel.
Själv tycker jag det är svårt att bli mätt och belåten på för små mängder kolhydrater i form av grönsaker och frukt och tycker ett komplement av rotfrukter är suveränt. Dessutom är det ju extremt billig mat som kan tillagas i många olika varianter. En personlig favorit är att ugnsrosta med lite olivolja, örter och salt.
Som jag skrivit i ett tidigare inlägg bör vi däremot överväga att köpa ekologisk odlad potatis då det är den gröda i Sverige som besprutas mest.
Jacob Gudiol har skrivit mer om potatisen på sin blogg Träna styrka som för övrigt är läsvärd och intressant. Det var också där jag hittade en del av informationen till detta inlägg.
3 kommentarer:
Klok som en bok. :)
Tack Helena! :)
Så rätt! Slängde själv in en stor form senast igår med potatis, lök, vitlök, morot och palsternacka. Galet gott!
Skicka en kommentar